Lukitestaus

lukitestaus_kuva

Lukitestauksen tarve riippuu paljon siitä, mihin tarvitset tietoa mahdollisesta lukivaikeudestasi: haluatko lisää tietoa opiskeluasi varten vai tarvitsetko todistuksen saadaksesi tukitoimia (esim. lisäaikaa tai apuvälineitä)? 

Pikalukitesti

Pikalukitesti ei ole varsinainen testi, vaan lista asioista, jotka usein liittyvät oppimisvaikeuksiin. Jos yli puolet kohdista tuntuu sopivan sinuun, voi olla järkevää selvitellä asiaa lisää.

Heron pikalukitesti: www.lukihero.fi/lukitestaus/pikalukitesti/

Lukiseula

Lukiseula on ryhmässä tehtävä testi, joka ei sisällä kaikkia varsinaisen lukitestin osioita. Siitä saa kuitenkin suuntaa-antavan tiedon lukemisen ja kirjoittamisen vaikeuksista sekä kirjallisen palautteen, joka käy todistukseksi mm. Celia-kirjastolle ja joillekin oppilaitoksille.

Heron lukiseulojen ajat löytyvät täältä: www.lukihero.fi/lukiseulat/

Lukitesti

Kun tarvitset lukitodistuksen esim. ylioppilaskirjoituksia, pääsykokeita tai autokoulua varten, täytyy sinun varata aika yksilötestiin, jonka tekee lukivaikeuteen erikoistunut ammattilainen (yleensä erityisopettaja, psykologi tai puheterapeutti). Kerro testiä varatessasi testaajalle mihin tarvitset todistuksen, jotta hän osaa kirjoittaa sen oikeassa muodossa. (Esim. ylioppilastutkintolautakunnalla on oma lomake tätä varten.)

Herossa lukitestejä tekevien erityisopettajien yhteystiedot löytyvät täältä: www.lukihero.fi/lukitestaus/lukitestaajat/